جمهوری اسلامی قوانین سرسختانهای را برای جلوگیری از بروز هرگونه ناهنجاری در جامعه تعیین کرده است. هر یک از این قوانین به حفظ امنیت و آرامش شهروندان جامعه کمک میکنند. با این حال در برخی از موارد افراد دست به کارهای نادرست میزنند که بر اساس آن به حبس محکوم میگردند. آزادی مشروط یکی از پر استفادهترین عباراتی است که ممکن است بارها آن را شنیده باشید. شاید از خود بپرسید آزادی مشروط چیست و به چه کسانی تعلق میگیرد؟
آزادی مشروط را میتوان فرصتی دانست که در آن فرد محکوم به حبس پیش از پایان دوره محکومیت خود، در طی مدتی که دادگاه آن را تعیین میکند، از خود رفتار پسندیده نشان داده و با اجرای دستورهای دادگاه حکم آزادی مطلق خود را به دست میآورد. آزادی مشروط تنها به برخی از محکومین تعلق میگیرد و دارای شرایط خاصی است. در ادامه همراه ما باشید تا شما را با تمامی مربوط موارد مربوط به این قانون آشنا سازیم.
با وب سایت نجات علیپور بهترین وکیل ارومیه همراه باشید.
آزادی مشروط فرصتی است که در آن محکوم میتواند آزادی مطلق خود را در طی مدت زمان تعیین شده توسط دادگاه به دست آورد. بدین صورت که مجازات او قبل از اتمام مدت حبس معلق شده و در طی این مدت مورد آزمایش قرار میگیرد. اگر در طی این مدت نسبت به جرم رخ داده پشیمان شده و رفتارهای مطلوب و پسندیدهای انجام دهد، مجازات او با تخفیف روبرو شده و میتواند حکم آزادی مطلق خود را به دست آورد.
بیشک مجرمی که از عواقب کار خود و حبس پشیمان است، با اصلاح رفتار خود دیگر شرایط ماندن در زندان را نخواهد داشت. آزادی مشروط دارای شرایط خاصی است. از جمله این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آزادی مشروط با هدف اصلاح و بازسازی افراد محکوم به حبس انجام میشود. افرادی که با انجام کارهای درست و پسندیده دیگر دلیلی بر ادامه حبس خود نخواهند داشت اما آزادی مشروط تنها شامل برخی از افراد میشود که عبارتند از:
آزادی مشروط با تعلیق تفاوتهای آشکاری دارد. با این حال میتوان شباهتهایی را نیز میان این دو مشاهده کرد. در آزادی مشروط نیز همانند تعلیق معافیت از اجرای مجازات وجود دارد. با این تفاوت که در آزادی مشروط فرد تنها از یک قسمت از مجازات خود معاف میگردد و از تمامی مجازات آن مبرا نمیشود. در نتیجه میتوان گفت آزادی مشروط نسبت به تعلیق محدودیتهای بیشتری دارد.
با توجه به ماده ۵۸ از قانون مجازات اسلامی، دادگاه میتواند برای محکومانی که مدت حبس آنها بیش از ۱۰ سال است، آزادی مشروط صادر کند. با شرط اینکه محکوم نصفی از دوران محکومیت خود را در زندان سپری کرده باشد. در بخش قبل شما را با موارد مربوط به نحوه دریافت آزادی مشروط آشنا ساختیم اما این حکم در برخی از موارد قابل دریافت نیست که عبارتند از:
با توجه به ماده ۵۹ قانون مجازات اسلامی، مدت آزادی مشروط شامل تمامی مدت زمان باقیمانده از مجازات محکوم میباشد. به عنوان مثال اگر مجرم محکوم به سه سال حبس باشد، پس از گذشت یک سال و داشتن تمامی شرایط لازم میتواند آزادی مشروط خود را به دست آورد و دو سال را به صورت آزاد سپری کند اما توجه کنید که دادگاه حق تغییر مدت آن را دارد.
اگر مجرم مواد مخدر به دنبال دریافت آزادی مشروط است باید از ۵ بند تبعیت نماید که با توجه به ماده ۵۸ قانون مجازات اسلامی عبارتند از:
آزادی مشروط برای تمامی زندانیهای واجد شرایط یک فرصت دوباره است اما این حکم نیز در جای خود دارای مشکلاتی میباشد. اگر مجرم در طی سپری کردن حکم آزادی خود، مرتکب جرم جدیدی گردد و یا رفتار خود را اصلاح نکند، حکم آزادی مشروط او قطع شده و به طور مجدد روانه زندان میشود تا مابقی دوران محکومیت خود را در آن سپری کند.
علاوه بر این، فرد مجرم تنها یک بار امکان استفاده از حکم آزادی مشروط را دارد و این تنها زمانی ممکن است که او نصف حبس خود را در زندان سپری کرده باشد و واجد شرایط دریافت مجدد حکم آزادی مشروط گردد. از دیگر معایب این حکم میتوان به این مورد اشاره کرد که تنها برای مجازات تعزیری قابل استفاده است و نمیتوان از آن برای مجازات حدی استفاده کرد.
سخن پایانی
آزادی مشروط برای محکومین حبس تعزیری یک فرصت فوقالعاده است تا بتوانند پساز سپری کردن نصف مجازات خود در زندان، مابقی آن را در خارج از زندان بگذرانند. لازمه دریافت حکم آزادی مشروط رفتار درست و پسندیده در طی محکومیت در زندان است. بااینحال حتی پس از دریافت حکم نیز، مجرم باید رفتار مناسب و پسندیده از خود نشان دهد. علاوهبر این، حکم آزادی تنها برای افرادی است که نصفی از دوران محکومیت خود را گذرانده و مجازات آنها جزء جرایم حدی نمیباشد. در این مقاله سعی کردهایم شما را با شرایط دریافت حکم آزادی مشروط، مدت زمان آن و جرایم مشمول ابن حکم آشنا سازیم تا بتوانید اطلاعات کاملی از آن را بدست آورید.
آزادی مشروط فرصتی است که در آن محکوم میتواند پساز طی نصفی از دوران محکومیت خود در زندان، بقیه آن را در خارج سپری کند.
جرایمی با مجازات حدی، اسید پاشی، مواد مخدر، حبس دراثر جزای نقدی و عدم پرداخت دین شامل آزادی مشروط نمیشوند.
محکوم تنها میتواند یکبار از حکم آزادی مشروط استفاده کند.