در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمی گیرد؟ سوالی که ممکن است بسیاری از شما به دنبال پاسخ آن باشید. ما در این مقاله سعی بر این داشته ایم که به سوالات شما در رابطه با همین موضوع مهریه و عدم تعلق مهریه به زن پاسخ بدهیم. ازدواج یک امر مقدس است که انجام آن برای هر فرد بالغی توصیه می شود. اما بسیار پیش آمده که برخی از زوجین بعد از ازدواج به دلایل مختلفی از جمله خیانت همسر، خشونت و بدخلقی هر یک زوجین، برخی بیماری ها و مشکلات روانی هر یک از زن و شوهر، اقدام به طلاق می نمایند.
در ابتدا باید بگوییم که طلاق آخرین راه حل بوده و لازم است تا قبل از تصمیم گیری قطعی بر امر طلاق تمام جوانب را بسنجید و زمانی که کارد به استخوان رسید اقدام به جدایی نمایید. یک موضوع مهم در امر طلاق پرداخت مهریه است که بر عهده مرد می باشد که حتما باید آن را به زن پرداخت نماید. اما در برخی مواقع و به دلیل وجود بعضی از شرایط، قانون عدم تعلق مهریه به زن را تعیین می نماید و در این صورت تصمیم به قطع مهریه زن به صورت کامل یا اینکه بخشی از آن گرفته می شود. در این مقاله و در ادامه مباحث توضیحاتی کامل در این رابطه ارائه گردیده است پس ما با همراه باشید.
یکی از مهم ترین مواردی که قبل از انعقاد عقد ازدواج باید به خوبی رعایت گردد تعیین مهریه زن می باشد. مهریه به دو صورت عندالمطالبه و عندالاستطاعه بوده و در هر دو صورت متعلق به زن می باشد و در حقیقت زن مالک اصلی و قانونی آن است. مهریه و عدم تعلق مهریه به زن و همچنین تمام قوانین مربوط به آن در قانون مدنی ثبت شده است و برای رعایت قوانین مربوط به مهریه باید به قانون مدنی رجوع کرد. مهریه حق قانونی زن بوده که به محض اینکه عقد انجام گرفت به زن تعلق می گیرد. اما لازم به ذکر است که در برخی از موارد یا به صورت کلی مهریه به زن تعلق نمی گیرد و یا اینکه بخشی از مهریه به زن تعلق یافته و بخش دیگر طبق قانون پرداخت نمی شود.
موارد عدم تعلق مهریه به زن که در ق.م ذکر شده متعدد می باشد که یک نمونه از آن موارد عدم دخول و نزدیکی بین زوجین است که در این صورت مهریه به صورت کلی به زن تعلق نمی یابد. به طور کلی مطابق با شرایط زیر عدم تعلق مهریه به زن قطعی است. این موارد عبارتند از:
گفتیم که مهریه بخش مهمی از عقد نکاح است که در زمان انعقاد عقد توسط زوجین تعیین می شود. با تعیین مهریه از همان زمان منعقد شدن عقد، مرد ملزم به پرداخت مهریه به زن می باشد و زن به علت داشتن حق مالکیت بر آن می تواند هرگونه تصرفی بر مهریه خود بنماید. ولی در برخی موارد با عدم تعلق مهریه به زن مواجه می شویم و این سوال برای شوهر پیش می آید که در چه شرایطی قطع مهریه زن امکان پذیر می باشد؟! تمام این موارد در قانون مدنی بیان شده که تحت چه شرایطی امکان قطع مهریه زن وجود دارد. در مبحث پیشین در رابطه با این موضوع به طور مفصل توضیحاتی داده شد.
اما یکی از سوالات پر تکرار در این باره این است که آیا عدم تمکین زن نیز می تواند باعث قطع مهریه او شود؟ خیر، عدم تمکین نشوز و مسائلی از این قبیل به هیچ عنوان سبب قطع مهریه زن نخواهد شد. ماده قانونی 1101، 1092، 1098 و 1088 منطبق در قانون مدنی بیانگر تمامی این موارد است.
اگر چنانچه زوج به تمام وظایف خود مانند عدم آزار و اذیت زوجه، پرداخت نفقه و خرجی زوجه و مواردی از این قبیل عمل نماید و زن بدون هیچ دلیلی درخواست طلاق نماید در این صورت امکان طلاق برای زن وجود نخواهد داشت. با وجود این چنین شرایطی زوج می تواند مانع جدایی زن شود و تا هر زمانی که بخواهد تن به طلاق ندهد. پس اگر دلایل محکمه پسندی برای زوجه در دادگاه وجود نداشته باشد در این صورت به نتیجه رسیدن درخواست طلاق چندین سال به طول می انجامد.
یکی از سوالات مهم و متداول در رابطه با مهریه که بسیار با آن مواجه هستیم این است که آیا می توان زن را بدون پرداخت مهریه طلاق داد؟! با ادامه مطلب با ما همراه باشید تا پاسخ این سوال را به شما بدهیم. اگر بعد از ازدواج و بعد از اینکه عقد نکاح و تشریفات قانونی در این باره رعایت شده باشد، بین زوجین اختلافی پیش بیاید و کار به طلاق برسد مطابق با یکسری اصول و قوانین موضوع عدم تعلق مهریه به زن پیش می آید و زوج می تواند از پرداخت آن عقب نشینی نماید. اگر دقت کرده باشید اشاره به این شد که در زمان انعقاد عقد حتما باید تشریفات قانونی رعایت شده باشد یعنی عقد نکاح به درستی و طبق قانون انجام گرفته باشد. در این صورت طبق شرایط زیر زوج می تواند بدون پرداخت مهریه از زوجه جدا شود.
بر خلاف تصور عموم که زن خیانتکار مستحق مهریه نیست، زمانی که زن به همسر خود خیانت کند این امر هیچ تأثیری بر عدم تعلق مهریه به زن نداشته و زن می تواند مهریه خود را از مرد دریافت نماید. طبق تحلیل حقوقی مهریه یک حق مالی است و هیچ ارتباطی با حقوق معنوی و رفتاری و اخلاقی ندارد. پس در نتیجه خیانت زن به شوهر مجازاتی جداگانه دارد.
مهریه علاوه بر جنبه مالی که برای زن دارد و به عنوان یک مبلغ و حق مالی به شمار می رود، به عنوان تعهد قانونی شوهر نیز شناخته می شود. قانون مهریه برای تأمین امنیت و احترام به حقوق زوجه وضع گردیده است. مهریه را می توان به صورت نقدی، طلا، ملکی و یا هر نوع مورد دیگری که جنبه مالی داشته باشد تعیین نمود. لذا شوهر ملزم است تا مهریه زن را هر وقت که زوجه اراده به درخواست نماید پرداخت کند. اما سوال این است که مهریه تا چند سکه قابل اجرا می باشد؟!
میزان مهریه قابل اجرا که توسط قانون تعیین شده تا سقف 110 سکه تمام بهار آزادی است. اما ممکن است تعداد سکه های تعیین شده مهریه بین زوجین بیش از مقدار قانونی آن یعنی 110 سکه باشد که در این صورت نیز پرداخت آن شرایطی مخصوص به خود دارد. اگر چنانچه تعداد سکه ها بیش از 110 سکه باشد در این صورت با در نظر گرفتن تمکن مالی شوهر باید در مورد مابقی سکه ها نیز تصمیم قانونی اتخاذ شود. پس چنانچه زوج توانایی مالی بهتری داشته باشد در این صورت موظف به پرداخت تمام مهریه خواهد بود. پس نتیجه می گیریم که پرداخت سکه به تعداد 110 عدد توسط قانون لازم و قابل اجراست و اگر مقدار آن بیش از 110 سکه باشد مطابق با وضع مالی زوج تعیین تکلیف می گردد.
در بسیاری از موارد پیش آمده که درخواست طلاق از سوی زوجه به وقوع می پیوندد که این مورد نیز به نوبه خود دلایلی دارد. اما درخواست طلاق از طرف زن هیچ ارتباطی به عدم تعلق مهریه به زن ندارد. زوج موظف است تا مهریه را به او پرداخت نماید. گفتیم که درخواست طلاق از طرف زوجه بسته به دلایل مختلفی دارد که یکی از شایع ترین آنها ناتوانی مرد در برقراری رابطه جنسی می باشد. در این صورت زوج باید نصف مهریه را به زن پرداخت نماید. همچنین اگر درخواست طلاق زوجه در زمان عقد باشد و هیچ گونه رابطه دخول و نزدیکی بین زوجین صورت نگرفته باشد مرد می تواند با پرداخت نصف مهریه به زن به درخواست طلاق زوجه عمل نماید.
عملی شدن طلاق و درخواست آن توسط هر یک از زوجین بسته به عوامل مختلفی دارد که یکی از آنها مشکل روانی زوجه می باشد. البته ناگفته نماند که این مورد برای هر دو طرف صدق می کند و فقط مختص زن نمی باشد. برای درخواست طلاق به دلیل داشتن بیماری روانی همسر در ابتدا نیاز به اثبات و ارائه دلیل و مدرک محکمه پسند است. اگر مشکل روانی زن به گونه ای باشد که باعث ایجاد اختلال و آزار در زندگی مشترک شود در این صورت شوهر با تسلیم دادخواست طلاق به دادگاه می تواند درخواست طلاق نماید.
یک نکته مهم دیگر که در رابطه با مشکل روانی زن است اینکه در رابطه با حقوق مالی زن و تعلق و عدم تعلق مهریه به زن و مشکل روانی او چه ارتباطی وجود دارد؟! داشتن مشکل روانی در زوجه هیچ ارتباطی به قطع مهریه زن ندارد و زوج در هر صورت باید حقوق مالی زن را بپردازد.
یکی از مشکلات بسیار رایجی که جامعه کنونی را درگیر خود کرده همین موضوع طلاق است که متاسفانه تعداد آن هم کم نیست. طلاق یک راه حل برای رهایی از مشکلات بین زوجین است اما آخرین راه برای حل مشکل است. برخی از مشکلات در زندگی مشترک هستند که تحمل آنها بسیار دشوار است و شاید راهی برای رهایی از آنها نباشد. در این صورت بهترین راه همان طلاق است مثلا عدم تعادل رفتاری شوهر که تهدید و خطر جانی برای زن محسوب می شود و فقط طلاق است که چاره کار می باشد. برای اثبات این امر حتما باید ادله خاصی ارائه دادگاه گردد.
پرداخت مهریه در امر طلاق یکی از وظایف زوج است که باید به زوجه پرداخت شود. اما در برخی موارد پیش آمده که با قطع مهریه زن مواجه شده ایم. همین عدم تعلق مهریه به زن نیز بستگی به عوامل مختلفی دارد که ما در مباحث پیشین و در این مقاله به توضیح مفصل درباره آنها پرداختیم.