چگونه از حق بیمه خود استفاده کنیم؟ نحوه مطالبه حق بیمه چگونه است؟ این موارد همواره برای کارگر، کارمند و حقوق بگیران مراکز دولتی و خصوصی بیمه شده وجود دارد. حق بیمه از حقوق نیروهای کاری بیمه شده بوده که کارفرما برای افراد با کسر درصدی از حقوق آن ها فراهم میکند. حق بیمه شامل مزایا و موارد رفاهی زیادی بوده و نحوه محاسبه و استفاده از آن برای همه کارکنان آزاد و دولتی اهمیت دارد. به کمک خدمات مشاورهای وکیل نجات علی پور نیز میتوان اقدامات بهتری جهت اخذ این مزایای حق بیمه دریافت نمود.
حق بیمه وجوهی است که برای استفاده از مزایای بیمه به سازمان یا اداره بیمه پرداخت شده است. حق بیمه مبلغی است که کارفرمایان بعد از بیمه کردن کارکنان خود از حقوق و دستمزد آنها کسر کرده و سهم خود را به آن اضافه کرده تا به اداره بیمه پرداخت شوند. در واقع کل مبلغ حقوق بیمه ۳۰٪ بوده که ۲۳٪ آن به واسطه کارفرما و تنها ۷٪ باقی مانده کسر از حقوق کارمندان خواهد بود. کارفرما موظف به پرداخت حق بیمه نیروهای کاری خود بوده و طبق ماده ۲ این مبالغ ماهانه و مستمر باید به اداره بیمه تامین اجتماعی یا دیگر کارگزاریهای بیمه پرداخت گردد. در صورت کوتاهی کارفرما نیز در چهارچوب قانون و حقوق میتوان علیه کارفرما شکایت کرد. ((تعداد روزهای کارکرد × پایه حقوق روزانه) + حق مسکن + بن کارگری) × ۳۰ درصد نیز به عنوان فرمول محاسبه حق بیمه با نوسان و امکان تغییر در درصد سالانه این پرداختی است. در جدول حق بیمه سالانه میتوان درصد و مبلغ نهایی حق بیمه پرداختی کارفرما و کارکنان را در هر دوره مشاهده کرد.
همه اشخاصی که طبق قوانین اداره کار، حقوق و دستمزد دریافت خواهند کرد، باید حق بیمه را با کمک کارفرما پرداخت نمایند. از طرفی میزان دریافتی افراد روی مبلغ حق بیمه آنها تاثیر مستقیم و زیادی داشته و در مواردی حق بیمه از آن کسر خواهد شد. بنابراین حقوق، دستمزد، نسبت و نوبت کاری، کمک هزینههای خانه، پاداش مستمر، اضافه کاری و مزد شامل پرداختیهای حق بیمه هستند.
هزینههای سفر و فوق العاده ماموریت، بازخرید روزهای مرخصی، عیدی و مخارج مربوط به عائلهمندی از جمله مواردی بوده که با پرداخت حقوق بیمه همراه نیستند. پاداش نهضت سوادآموزی، خسارت اخراج، مزایای آخر کار، مابه تفاوت مربوط به کمک هزینه خوار و بار یا مسکن، پاداش افزایش تولید و چنین مواردی نیز از مزایای حق بیمه برخوردار نخواهد بود. حق شیر، حق التضمین و بازخرید مرخصی نیز شامل حق بیمه نیستند و معاف از این پرداختی خواهند بود.
با پرداخت مداوم و ماهانه حق بیمه مزایا و فواید زیادی برای بیمه شدگان فراهم خواهد شد. چگونگی درخواست استفاده از حق بیمه در هر مورد برای همه کسانی که بیمه دارند، از طریق سامانهها یا مراجعه به سازمان بیمه بوده و استفادههای زیر را میتوان از این حق بیمه نمود.
کارمندان دولتی و خصوصی چون حق بیمه از حقوق و دستمزد آنها کسر و به اداره بیمه پرداخت شده، نیازی به پرداخت مداوم و درخواست برای استفاده از این مزایا را نخواهند داشت. با این وجود رانندگان انفرادی، کارگران ساختمانی، بیمه شدگان اختیاری، مشاغل آزاد و حرفهای و سایر گروههای بیمه شده باید جهت پرداخت بیمه اقدام و در هر بار استفاده از حق بیمه باید درخواست خود را با مدارک لازم ارائه نمایند.
برخلاف گذشته که پرداخت بیمه به صورت حضوری بوده، امروزه از طریق وب سایت و اپلیکیشنها به صورت سریع و در هر زمان و مکان پرداخت بیمه و حتی دریافت خدمات بیمهای انجام خواهد شد. بنابراین علاوه بر تامین اجتماعی، سایر کارگذاریهای بیمه نیز سامانه و درگاه مخصوص پرداخت بیمه داشته و با حساب کاربری و پنل شخصی میتوان به راحتی امور بیمه را انجام داد. از دیگر روشهای پرداخت بیمه استفاده از کد USSD، سامانه تامین من، اپلیکیشنهای بانکی معتبر، دستگاه ATM یا خودپردازها و دیگر امکانات تلفن همراه است.
روش آنلاین و استفاده از خدمات الکترونیک اداره کار از روشهای مطالبه حق بیمه بوده و حتی در این شرایط امکان شکایت از کارفرما جهت قصور در پرداخت بیمه و دیگر دلایل وجود دارد. در صورت مطالبه غیرحضوری باید در سامانه بیمه هر شرکت مانند تامین اجتماعی طرح شکایت و یا وصول حق بیمه را در چهارچوب قوانین تقاضا نمود. علاوه بر این نحوه مطالبه حق بیمه به صورت حضوری و با داشتن مدارک معتبر نیز رایج بوده و کارشناسان اداره بیمه هر شرکت با بررسی ادله و درخواست متقاضی، به درخواست حق بیمه افراد رسیدگی لازم را انجام خواهند داد. مدارک هویتی، سند و مدرک قرارداد، گزارش اداره بیمه، استشهادیه شهود در صورت وجود، هر مدرک و ادله دیگر تایید اشتغال کارگر و مدارک اثباتی برای وصول حقوق بیمه لازم هستند. در صورت پیچیدگی و طولانی بودن روند اخذ حق بیمه در موارد بازنشستگی میتوان از وکیل مجرب و متخصص بیمه کمک دریافت کرد.
پرداخت صفر تا صد حقوق بیمه شدگان طبق قانون کار بر کارفرما الزامی است. قراردادهای کار معوض بوده و این سند بین کارگر و کارفرما عوض و تعهدات طرفین خواهد بود. در شرایط توقیف بر اثر شکایت کارفرما یا کارگر میتوان به کمک وکیل از دادخواست بیمه برای احقاق حقوق و الزام به پرداخت حق بیمه استفاده کرد. همچنین با وجود قرارداد و مفاد امضا شده آن طرح شکایت جهت موارد حق بیمه راحت و سریعتر خواهد بود. بنابراین در صورت تخلف شرکت یا کارفرماهای مختلف برای پرداخت حق بیمه سالهای قبل و عدم واریزی آنها به موقع و به میزان لازم، میتوان از دادخواست و خدمات وکیل انواع بیمه استفاده کرد.
سخن پایانی
حق بیمه از پرداختیهایی بوده که شاغلین شامل کارگر و کارفرمایان ملزم به پرداخت آن هستند. بنابراین اطلاع از قوانین و اصول پرداخت حق بیمه و استفاده از مزایای آن برای اینگروه کارکنان الزامی و حیاتی است. با توجه به اینکه حق بیمه طبق استانداردها و فرمول معینی محاسبه شده، پرداخت آن با چندین روش و به راحتی و سرعت انجام خواهد شد. از طرفی برای بازنشستگی و مستمری، خدمات درمانی و دیگر موارد طبق قانون از آثار حق بیمه میتوان استفاده کرد. برای طرح شکایت از کارفرمایان برای عدم پرداخت بیمه و مشکلات از این قبیل نیز از وکیل مخصوص میتوان کمک دریافت نمود.
در نتیجه وکیل نجات علی پور در صورت ابهام برای اخذ و پرداخت حق بیمه توانایی همکاری و ارائه مشاوره به همه موکلان را خواهد داشت. در این مقاله نیز به این پرسش مهم که چگونه از حق بیمه خود استفاده کنیم؟ و دیگر سوالات رایج در این زمینه پرداخته شد.
۱) درصد حق بیمه کارگر و کارفرما چگونه است؟
از تمام مبلغ حق بیمه پرداختی به اداره بیمه، ۳۰ درصد بوده که ۲۳ درصد آن سهم کارفرما یا شرکت بوده و ۷ درصد نیز با کسر از حقوق پرداختی به کارگر یا نیروهای کاری همراه است.
۲) نحوه مشاهده سوابق حق بیمه چگونه است؟
برای مشاهده حق بیمه و مزایای آن از طریق سامانههای آنلاین و یکپارچه و به صورت غیرحضوری میتوان این سوابق و تعداد سال یا مدت بیمه فرد را با ارائه اطلاعات هویتی مانند کد ملی مشاهده کرد.
حق بیمه انواع موارد بیمه که شامل ۳ مورد بیمه اشخاص، اموال و مسئولیت بوده، مزایای زیادی برای بیمه شدگان داشته و بیمه اشخاص شامل بیمه عمر و بازنشستگی، بیمه درمانی و بیمه مسافرتی بوده اما بیمه اموال برای نوع منقول و غیرمنقول و بیمه مسئولیت برای انجام امور مختلف است.