قاچاق ارز

قاچاق ارز

قاچاق ارز

  • 1403/05/07

ارز را میتوان پول رایج کشورهای خارجی دانست که از آن در مبادلات مالی استفاده می‌‌شود. ارز شامل اسکناس، حواله ارزی و حتی اسناد مکتوب و الکترونیکی می‌گردد. هرگونه خروج ارز بدون رعایت تشریفات قانونی، قاچاق بوده و مجازات سختی به همراه دارد. آشنایی با مصادیق ارز و مجازات قاچاق آن می‌تواند به شما در شناخت بیشتر این جرم کمک کند. اگر دوست دارید با صفر تا صد مفاهیم پیرامون قاچاق ارز آشنایی پیدا کنید، این مطلب می تواند در این زمینه کامل شما را راهنمایی کند.

 

مصادیق قاچاق ارز

قاچاق ارز دارای مصادیق مختلف است. با توجه به کمیسیون اقتصادی مجلس در سال 1396، مصادیق قاچاق ارز عبارتند از :

  • اگر یک فرد اقدام به انجام معامله ارز مانند خرید و فروش و حواله آن با اشخاصی جز صرافی های معتبر یا بانک‌های مجوزدار کند، جرم شناخته شده و متهم به قاچاق ارز خواهد شد. معاملات ارز که با توجه به ضوابط بانک مرکزی توسط واردکننده‌ها و صادرکننده‌ها انجام می‌شوند، قانونی خواهند بود.
  • هرگونه ورود و خروج ارز از کشور بدون توجه به موارد قانونی آن جرم است.
  • هرگونه ورود و خروج ارز از کشور از مسیرهای غیرمجاز تخلف بوده و قاچاق ارز شناخته می‌شود.
  • هرگونه ورود و خروج ارز از کشور بدون توجه به موارد قانونی و یا مسیرهای غیرمجاز تنها با تایید مراجع ذی صلاح مجاز خواهد بود.
  • هرگونه انجام معامله فردایی ارز توسط صرافی و یا اشخاص دیگر به قصد تسویه تفاوت قیمت ارز یک جرم بوده و مجرم به قاچاق ارز متهم خواهد شد.
  • انجام کارگزاری خدمات ارزی در داخل کشور با اشخاص خارجی بدون وجود مجوز از صرافی بانک مرکزی قانونی نیست.
  • ثبت معاملات ارزی در سامانه ارزی برای جلوگیری از هرگونه تخلف ضروری است. ثبت ناقص هرگونه اطلاعات تخلف است.
  • اگر فردی فاکتور نامعتبر ارائه کند یا فاکتوری با اطلاعات ناقص به مشتری بدهد، جرم شناخته می‌شود.
  • هرگونه حمل یا نگهداری ارز بدون فاکتور یا مجوز توسط اشخاصی جز صرافی یا بانک مرکز جرم است.

 

قاچاق ارز

 

قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز 1402

با توجه به تصویب نامه وصب جلسه تاریخ 1402/02/27، مواد 55 و 56 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز دچار تغییراتی شدند که عبارتند از:

ماده 55: اگر فردی اقدام به فروش کالای قاچاق کند باید تمامی ضوابط قانونی فنی، بهداشتی و ایمنی و قرنطینه‌ای آن را انجام دهد. اگر فروش چنین کالاهایی به تولید و تجارت قانونی لطمه نزنند، فرد می‌‌تواند پس از دریافت مجوز و نصب رمزینه ماده 13، اقدام به فروش کالا کند.

ماده 56: نهادهای مسئول از سوی ولی فقیه و سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی می‌توانند در مورد کالاهای قاچاق به جز کالای طیور و احشام، کالاهای فاسدشدنی و آتش گرفتنی، به مراتب زیر عمل نمایند:

تبصره 1: این نهادها می‌توانند طی دو ماه از تاریخ صدور رای قطعی در مورد کالا با برگزاری یک مزایده، اقدام به صادرات یا فروش آن سازند. در صورت لغو یا تجدید مزایده، امکان برگزاری یک بار آن وجود دارد.

مجازات قاچاق ارز

فردی که اقدام به مجازات قاچاق ارز می‌کند، محکوم به پرداخت جریمه نقدی می‌گردد. علاوه بر این، تمامی ارز های او ضبط شده و باید یک الی دو برابر بیشتر از بهای آن را بپردازند. زمانی که ارزش ارز یافت شده بالا یا کمتر از ده میلیون ریال باشد، در صورت جلسه ثبت گردیده و به امضای متهم می‌رسد. در غیر اینصورت، مراتب در صورت جلسه قید خواهند شد. سپس ارز ضبط شده همراه با صورت جلسه به سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی ارسال گردیده و به حساب بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز می‌گردند.

پس از این مرحله، رونوشت یا کپی از اوراق به متهم نیز داده می‌شود. صاحب ارز در صورت داشتن اعتراض می‌تواند تا ده روز از تاریخ ابلاغ به اداره تعزیرات حکومتی شهر خود مراجعه کند. کالای ضبط شده تا زمان تعیین تکلیف قطعی، نگهداری می‌شود.

 

مجازات قاچاق ارز

 

قاچاق سازمان یافته ارز

اگر فردی اقدام به قاچاق سازمان یافته ارز کند، در این صورت با مجازات بالاتری رو برو خواهد شد. در این جرم، فرد مجرم علاوه بر اینکه محکوم به پرداخت جزای نقدی است، به حبس از 6 ماه الی 2 سال نیز محکوم می‌شود. این جرم دارای بندهای مختلف است که عبارتند از:

  • بند الف ماده 22، فرد به حبس از 91 روز الی 6 ماه محکوم می‌شود.
  • بند ب ماده 22، فرد به حبس بیش از 6 ماه الی 2 سال محکوم می‌شود.
  • بند پ و ت ماده 22، فرد به حداکثر مجازات حبس محکوم می‌گردد.

تبصره: افرادی که در ارتکاب جرم قاچاق ارز نقش سازماندهی یا سرکردگی را بر عهده دارند به اشد مجازات بندهای مذکور محکوم خواهند شد.

با توجه به ماده 20 از قانون قاچاق کالا و ارز، اگر فردی به صورت سازمان یافته به منظور مقابله با نظام جمهوری اسلامی ایران و ایجاد اختلال در نظم آن، اقدام به قاچاق ارز کند، به اشد مجازات محکوم می‌شود. با توجه به ماده 31، اگر فردی سود حاصل از قاچاق ارز را برای تامین مالی تروریسم خرج کند، علاوه بر قاچاق ارز به مجازات محاربه نیز محکوم خواهد شد.

 

قاچاق سازمان یافته ارز

 

سخن پایانی

ارز پول رایج کشورهای خارجی است که هرگونه ورود و صدور غیرمجاز آن، جرم شناخته می‌شود. فرد مجرم با توجه به نحوه انجام این تخلف به مجازات مختلفی محکوم می‌گردد. در این مقاله سعی کردیم شما را با مصادیق قاچاق ارز، مجازات آن و قوانین مربوط به این تخلف آشنا سازیم. دریافت مجوز از صرافی‌های معتبر و بانک مرکزی برای انجام هرگونه مبادلات ارزی یک امر مهم به شمار میرود. درنتیجه، مبادلات ارزی خود را با تشریفات قانونی و مطابق با قوانین تعیین شده انجام دهید.

 

  • اشتراک در:

سوالات متداول

نظرات

نظر بدهید