امروزه در داخل کشور ایران میتوان شرکتهای بسیاری را مشاهده کرد که در زمینههای مختلف در حال فعالیت هستند. با توجه به قانون ثبت شرکتها، هر شرکت حقوقی که در کشور ایران در حال فعالیت بوده و در آن به ثبت برسد، جزئی از شرکتهای ایرانی شناخته میشود. در غیر این صورت تنها میتواند در کشور ایران دارای شعبه و یا نمایندگی باشد.
تابعیت شرکت در هنگام ثبت آن اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که با اثبات تابعیت ایرانی شرکت خود، میتوانید در داخل کشور فعالیت کنید و با توجه به قوانین و دستورالعملهای آن پیش روید. اگر جز افرادی هستید که به دنبال راهاندازی یک شرکت جدید میباشید، همراه ما باشید تا با مفهوم تابعیت شرکت و تمامی موارد مربوط به آن صحبت کنیم.
وکیل نجات علیپور، وکیل پایه یک دادگستری و بهترین وکیل حقوقی با سالها تجربه است. برای مشاوره حقوقی و سپردن پرونده با ایشان تماس بگیرید 04433430139 - 09141412141
شرکتهای تجاری نیز مانند اشخاص حقیقی و حقوقی دارای تکالیفی مانند پرداخت مالیات و یا حمایتهای دولتی هستند. با توجه به اینکه تابعیت شرکت مربوط به کدام کشور است، این حقوق و تکالیف با یکدیگر متفاوت هستند. در بخش قبل شما را با تابعیت شرکت و مفهوم کلی آن آشنا ساختیم، اما در این بخش میخواهیم با جزئیات کاملتری از آن آشنا شویم.
شرکتهای تجاری که دارای شخصیت حقوقی هستند، حق فروش یا اجاره اموال خود را دارند. علاوه بر این، به دلیل داشتن حساب بانکی تجاری ، ملزم به پرداخت مالیات میباشند. در غیر این صورت جریمه خواهند شد. تمامی شرکتها باید جایگاه مشخصی برای خود داشته باشند تا در صورت ارسال حکم و یا احضاریه مکان دقیق شرکت آنها مشخص گردد. یکی از مهمترین مواردی که تابعیت شرکت را مشخص میکند، کشور ثبت کننده آن است. به عنوان مثال اگر شرکتی در ایران به ثبت رسیده و مرکز اصلی آن در این کشور باشد، یک شرکت ایرانی محسوب میشود که باید تمامی حقوق سیاسی و تجاری آن را انجام دهد.
در غیر این صورت شرکت ایرانی محسوب نشده و تنها میتواند در این کشور برای خود نمایندگی و یا شعبه داشته باشد. در برخی از موارد، شرکتها تصمیم میگیرند تابعیت شرکت خود را پس از تایید تمامی اعضا تغییر دهند، این امر تنها زمانی ممکن است که مرکزیت اصلی شرکت کشوری جز تبعه آن باشد. با توجه به این مورد میتوان گفت یک شرکت حقوقی میتواند تابعیت خود را تغییر دهد. اما اگر به دنبال تغییر اقامتگاه یا محل شرکت خود هستید، نیازی به تغییر تابعیت آن نخواهید داشت.
برخی از کشورها برای افراد تابع خود امتیازاتی را در نظر میگیرند. جالب است بدانید برخی از شرکتهای خارجی معاف از پرداخت مالیات هستند، از این رو تعیین تابعیت شرکت اهمیت بسیاری مییابد. اگر به دنبال تغییر شرکت خود و دریافت تابعیت کشوری دیگر هستید، برای انجام آن نیاز به دریافت مجوز خواهید داشت.
برای تعریف تابعیت یک شرکت باید به دو ماده قانونی توجه کنید. بر اساس ماده ۵۹۱ قانون تجارت، اشخاص حقوقی باید تابعیت مملکتی را داشته باشند که اقامتگاه آنها در آن است. ماده ۱ قانون ثبت شرکتها نیز بر این اساس است که هر شرکتی که در داخل کشور ایران تشکیل شده و مرکز اصلی آن در ایران باشد، جزئی از شرکتهای ایرانی خواهد بود. با توجه به این قوانین میتوان گفت، قانون ثبت شرکتها به دو معیار تشکیل شرکت در داخل کشور ایران و مرکزیت اصلی آن در این کشور اهمیت زیادی قائل است.
براساس قانون تجارت، مرکزیت اصلی شرکت یکی از معیارهای اصلی تعیین تابعیت آن به شمار میرود. بدین صورت که مرکز اصلی شرکت در هر منطقه باشد، تابعیت آن منطقه را دریافت میکند. در این صورت چهار مورد پیش میآید:
سخن پایانی
امروزه شرکتهای بسیاری را میتوان یافت که در داخل کشور ایران و یا به عنوان نماینده یک شرکت خارجی، در این کشور فعالیت دارند. هریک از این شرکتها برای تداوم فعالیت خود باید تابعیت کشور مقصد را داشتهباشند. تعیین تابعیت شرکت اهمیت زیادی در تعیین دستورالعملها و قوانین آن دارد. در این مقاله شما را با مفهوم تابعیت شرکت و نحوه تعیین آن، آشنا ساختیم تا بتوانید با آگاهی کامل قدم در این راه بگذارید.
تعیین تابعیت شرکت برای تداوم فعالیت خود در کشور براساس قوانین و دستورالعملها اهمیت دارد.
توجه به مرکزیت اصلی تاسیس شرکت از مهمترین موارد تعیین تابعیت شرکت است.
اگر مرکزیت اصلی شرکت کشوری جز ایران باشد، شرکت خارجی و غیر ایرانی محسوب خواهد شد.